Yıllaaar yıllar önce 1 yıla yakın süre Japonya’da yaşadığımdan bahsetmiş miydim hiç? Ya Japon yemeklerine bayıldığımdan? Türkiye’de iyi restoranlarda ne yazık ki çok pahalıya patlıyor Japon yemekleri. Nadiren de olsa kendinize bir hediye vermek isterseniz 4. Levent İş Kuleleri’nin giriş katında bulunan Itsumi ve Akatlar’daki Miyabi bence çok güzel suşi yapan iki restoran. “O kadar masrafa gerek yok ama yine de suşi yemek istiyorum” diyenlerdenseniz gelin size Türkiye’de nispeten kısıtlı imkanlarla nasıl Türk işi suşi yapabileceğinizi göstereyim.
Ben oğlum da çok sevdiği için sık sık yapıyorum. Yapıp sınıfta öğrencilerime sunduğumda, onlar da beğeniyorlar. Bu arada Türk işi dememin sebebi pişmiş balık kullanıyor olmam. Oğlum küçük olduğu için ve çiğ balığa Türkiye’de güvenemediğim için pişmiş somon ya da nadiren konserve ton balığı kullanarak yapıyorum. (Yoksa çiğ balığın lezzetine şahsen bayılıyorum.) Aşağıdaki tarifimi tek ölçek (1 su bardağı gibi düşünebilirsiniz.) olarak vereceğim. İlk yapışınızda tek ölçek denemeniz iyi olabilir. Ben genelde büyük kupayla iki ölçek yapıyorum. Diğer malzemeleri aynı oranda değiştiriyorum.
Malzemeler:
1 ölçek pirinç
1 + 1/4 ölçek soğuk su
2-3 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yaprak yosun
Somon
Salatalık
Havuç
Avokado
Ton balığı
Füme balıklar
Karides
Yengeç surimi
Pirinç olarak ben evde ne varsa onu kullanıyorum açıkçası. Genelde baldo oluyor. Japon pirinci ile daha güzel oluyor tabi ama bence şart değil. Yaprak yosunu 50’li “Kaitayuya Sushi Nori” alıyorum. Çok uzun süre gidiyor. Ama alırken tarihine dikkat edin de en az 1 yıl olsun. Çok tüketeceğinizden emin değilseniz ilk etapta 10’lu alıp deneyebilirsiniz. Sirke olarak ideali pirinç sirkesi. Ama evdeki elma ve üzüm sirkeleri ile de yaptım. Çok da fark edilmiyor ahali tarafından. Şeker yerine de hurma suyu kullanıyorum. Dilediğiniz tatlandırıcıyı kullanabilirsiniz bence. İçi için ilk 4 malzeme benim en sık kullandıklarım. Somonu fırında 25dk kadar pişirip hazırlıyorum.
Suşimizi yapmak için önce Japon pilavı yapıyoruz. Bunun için pirinci kırmadan bol suda beyaz suyu akana kadar iyice yıkıyoruz. Sonra tencereye soğuk su ile alıp kapağını kapıyoruz. Kaynayana kadar hızlı, kaynadıktan sonra en kısık ateşte 20dk pişiriyoruz. Benim tecrübem hep 20dk’da piştiği yönünde. Siz isterseniz 15. dakikada hızlıca bir kontrol edin. Suyu bitene kadar pişmesi gerek. Suyu bitince kapağını açmadan en az 20dk demlendiriyoruz. Tüm bu süreçte kapağını mümkün olduğunca açmamaya çalışın ki buharı kaçmasın. Bu önemli.
Pilav dinlenirken sirke, tuz ve şeker karışımını cezvede kaynatmadan, sadece hepsi eriyip homojen olana kadar karıştırıyoruz. Yine pilavımız demlenene kadar kullanacağımız iç malzemeleri hazırlıyoruz. Avokado kullanacaksanız en son dilimleyin ki kararmasın.
Pilavımız dinlenip hafif soğuyunca geniş bir kaba alıp (ben genelde büyük yuvarlak borcam kullanıyorum) üstüne sirkeli karışımımızı döküp ezmeden tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Sonrası sırayla nori (yani yaprak yosun), pilav, iç malzeme, sarma ve kesme. Sarma işini düzgün olsun diye bambu servis altları ile de yapabilirsiniz ama benim evimde hiçbir zaman olmadı onlardan ve gerek de duymadım. Elimle sıkıca sarmam yetiyor. Sararken uç kısmını hafifçe parmağınızı ıslatıp nemlendirirseniz daha iyi yapışır. Dilimlerken de en önemli husus keskin bir bıçak kullanmak ve bıçağı sık sık ıslatmak. Ben bir bardağa su koyup bıçağı onun içine sokup çıkarıyorum. Dilimlerken iki baştaki dilim güzel görünmüyor. Onlar usta payı ;) atın ağzınıza gitsin 😋
Unutmayın, bu bir mükemmel suşi tarifi değil, lezzetli ve nori dışında evinizdeki malzemelerle yapabileceğiniz kolay bir suşi tarifi. Umarım dener ve beğenirsiniz. Güzel yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgilerimle,
E.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder